maanantai 22. syyskuuta 2014

Valjassepän blogi, osa 1.

Aloitin viime viikolla jälleen opinnot Ypäjän Hevosopistolla. Opiskelen taas lisää valjasseppäilyä, tällä kertaa hevostenvalmentajan ammattitutkinnon alla. Toiveena kehittää ja syventää omaa ammattitaitoa ja sitä myötä edesauttaa ja parantaa oman yritykseni toimintaedellytyksiä. Tällä hetkellä firmalla ei kovin häävisti mene,  mutta jospa se tästä nyt lähtisi nousuun! :)

Ensimmäisellä lähijaksolla käytiin aluksi läpi, mitä tuleman pitää. Hevostenvalmentajan ammattitutkinto koostuu kolmesta isommasta osa-alueesta, joiden alta löytyy sitten pienempiä asiakokonaisuuksia. Yksi noista kolmesta isosta on hevosten hyvinvoinnista huolehtimisen, joka pitää sisällään esim. ruokintaa, kavioiden hoitoa, hevosen hyvinvoinnista huolehtimista, sairauksien tunnistamista ja hoitoa, tallirakennuksen suunnittelua ynnä kaikkea muuta mukavaa. Toinen "iso" osa on yritystoiminta, jonka alta löytyy hevosalan yrityksen johtaminen ja kehittäminen, mikä käsittää sellaisia aiheita kuten markkinointi ja liiketoimintasuunnitelma, sekä paljon muuta. Nämä ovat kaikille "HVat" -opiskelijoille yhteiset kokonaisuudet ja sitten se kolmas iso osa määräytyy kunkin oman suuntautumisvaihtoehdon mukaan; minulla se on siis hevosvarusteiden valmistaminen ja korjaaminen.

Tuohon osioon sisältyy varusteiden valmistamistamisen ja korjaamisen ohella myös esim. valjasverstaan suunnittelua. Eniten odotan kuitenkin satulaoppeja, joita ei juurikaan sillä aiemmin käymälläni "hevostenhoitaja/valjasseppälinjalla" opiskeltu. Toki kävin tuostakin yhden lyhytkurssin ruotsalaisen satulasepän johdollla ja olen opetellut sen jälkeen itse lisää, mutta silti odotan innolla satulan sovittamisen, korjaamisen ja toppauksen opettelua pätevien opettajien johdolla ihan pidemmän mittakaavan mukaan :)

2 kommenttia:

  1. Onko teillä päin ammattitaitoista satulansovittajaa/toppaajaa/korjaajaa, joka liikkuu eri talleille? Mietin vain, että tuollaiselle ammattilaiselle on ainakin täällä meidän kolkalla työtä niin kuin ehtii tehdä. Eli Kettusen Elsa kiertää talleilla sovittamassa satuloita, toppaa ja korjaa niitä. Satuloita Elsa ei kuitenkaan myy, vaan asiakkaan pitää itse etsiä paikalle sovitettavat satulat. Elsalla on pakettiautossa "nahkapaja" eli toppaa ja korjaa paikan päällä. Yleensä yhdeltä tallilta hoitaa 4-5 satulaa päivän aikana tai sitten käy useammalla tallilla jotka ovat suht lyhyen välimatkan päässä toisistaan. On tosi suosittu, ja itse tykkään juuri sovittajana, kun hänellä ei ole mitään intressejä satulan myynnin suhteen niin voi sanoa ihan suoraan että ei käy tai sopii. Mitä oon Elsan kanssa jutellut, niin tosiaan hänen palveluille kysyntää tosi paljon, ja usein aikoja saa vasta usean viikon päähän. Voisiko toimia tälläinen juttu teidän suunnalla?

    VastaaPoista
  2. Varmasti voisi, lisänä ainakin. Paljonhan Elsa käy täälläkin päin. Aiemmin sai sovittajan myös Joensuun Ravi- ja ratsastusvarusteen kautta; yksi heidän työntekijänsä on suorittanut sen englantilaisen satulansovittajan tutkinnonkin.

    Olen minäkin jonkin verran satuloita sovitellut, mutta lähinnä vain omille ja kavereiden hevosille. Eniten pelkään tuossakin hommassa sitä, että sattuu virhearvio, ja sitten lähtee pahat kielet nettiin laulamaan ja sitten menee maine ja loputkin työt :/ Eniten itseluottamusta tässä asiassa on syönyt se, kun omalle ongelmaselkäiselle ei ole vieläkään löytynyt kunnolla sopivaa satulaa... Monta kertaa olen löytänyt "muka" sopivan, ja se meneekin sitten hetken, kunnes muuttuu taas epäsopivaksi, kun hevosella selkä/lihaksisto muuttaa muotoaan. Eihän se tietysti minun vikani ole, jos hevosen selkä muuttaa muotoaan, mutta joku varmasti kääntää asian halutessaan niin, että olen sovittanut hänen hevoselleen epäsopivan satulan...

    Tiedän kyllä satulansovituksen pääperiaatteet, mutta tarvitsisin vielä paljon paljon lisää itseluottamusta ja rutiinia noihin hommiin, ennen kuin uskaltaisin alkaa noita palveluja ihan mainostamaan. Voin kyllä nytkin tulla avuksi sovittamaan, jos joku haluaa :) Tämä on yksi niistä asioista, joiden toivon kehittyvän tuon Ypäjän koulun myötä, samoin kuin satulan toppaus.

    Olen muutamia kymmeniä satuloita vuosien varrella topannut, enimmäkseen omia ja kavereiden penkkejä nekin, ja joitakin ulkopuolisia. Ne teen toistaiseksi periaatteeella: tehdään niin monesti, että tulee hyvä. Eilen tuli itse asiassa ensimmäinen uusiksi laitettava; kävin kesällä toppaamassa satulan yhdellä tallilla ja minulle jäi jo silloin tunne, että tämä taitaa mennä uusiksi (ahdoin sen liian täyteen), ja niinhän se meni. Mutta laitan sen vaikka kymmenen kertaa, että varmasti tulee hyvä ja satulan omistaja on tyytyväinen :) Treeniä, treeniä, koulutusta ja lisää treeniä, niin ehkä minunkin taidot harjaantuu. Toistaiseksi minun vahvuus tällä alalla on eittämättä uusien varusteiden tekemisessä eikä satulahommissa...

    VastaaPoista