keskiviikko 3. joulukuuta 2014

Kyllä minä taas niin mieleni pahoitin...

Erehdyin eilen vastaamaan ruskealla sivustolla valjastyökursseja ja valjasseppien työtä koskevaan ketjuun. Se oli taas kerran virhe, eikä siitä seurannut kuin mielipahaa ja omantunnontuskia. Olisihan se pitänyt tietää. On tiettyjä asioita, joita en näköjään opi koskaan.

Mielestäni vastasin ketjuun hyvinkin asiallisesti, omalla nimelläni, ja kerroin muille omasta tilanteestani, eli että vaikka olen työssäni hyvä ja tuotteeni ovat hyviä ja niistä pidetään, niin asiakkaita ei silti ole (vielä) tarpeeksi, koska täysin käsityönä tehdyt tuotteet ovat tietenkin kalliita.

Tästä sitten joku nimimerkin takaa huuteleva valjasseppä-kollega kimmastui ja haukkui tuotteeni törkeästi ylihinnoitelluiksi ja minut kauheaksi valittajaksi, ja heitti esimerkiksi villasukat, että eihän kukaan maksa käsin neulotuista villasukistakaan kahtasataa euroa, vaikka niiden tekemiseen menisi miten monta tuntia. Tottahan se on tuokin, mutta siitäkin huolimatta en aio jatkossakaan hinnoitella tuotteitani harrastelija-hintojen mukaan; siinä ei ole mitään järkeä, jos tästä työstä yrittää joskus elantoa saada. Jos puolittaisin tuotteideni hinnat, niin varmasti töitä olisi paljonkin enemmän, mutta veikkaan, että niistä jäisi silti käteen vähemmän kuin mitä nyt. Totesin vaan taas, että onneksi halpoja varusteita haluaville on ne omat vaihtoehtonsa saatavilla vaikkapa joka ikisestä Agrimarketista. Jos joku haluaa oikeasti kunnollista, suomalaisen, ammattitaitoisen aikuisen yrittäjän tekemää, niin sitten kannattaa kysellä tuotteita minulta. En ole missään vaiheessa kuvitellutkaan, että näistä mitään jokatytön tuotteita tulisi, vaan nämä tarjoavat vaihtoehdon niille, jotka haluavat yksilöllistä ja laadukasta.

Siinä missä eilisessä nettikeskustelussa haukuttiin tuntihintani 30€ niin ikään täysin ylihinnoitelluksi,  tuli vaan mieleen, että olenko minä käsittänyt asiat ihan väärin kouluissa ja kursseilla, vai onko tässäkin kauhean monta eri lähestymistapaa? Nämä minua vastaan hyökänneet (niin, niitä tuli myöhemmin vielä toinenkin) kertoivat olevansa molemmat itsekin yrittäjiä, niin sillä tämä asia ihmetyttää... Minulle on opetettu, että yrityksen tuotteiden ja palvelun hintoja määritettäessä täytyy ottaa huomioon KAIKKI yritystoimintaan liittyvät kulut, kuten yrittäjän palkka, palkan sivukulut/YEL, vakuutukset, toimitilojen vuokrat, toiminnan pyörittämiseen liittyvät kulut (lämmitys, sähkö, vesi), työkalujen ja mahdollisten koneiden hankinta- ja ylläpito/huoltokulut, toimistokulut (puhelin, netti, postitus jne.), markkinointi, materiaalikustannukset (nahan ja solkien lisäksi myös liimat, maalit, langat, pehmustemateriaalit ja niistä jäävät hukkapalat) ja varmaan vaikka miten paljon muita kuluja, joita en muistanut tässä kohtaa huomioida ollenkaan. Uusyrityskeskuksen laskelmissa yrittäjän työajaksi lasketaan suunnilleen 11kk/vuosi, ja koska yrittäjä ei saa loma-ajan palkkaa muualta, täytyy sekin tienata itse noiden yhdentoista kuukauden aikana. Ja kun tulee niitä päiviä, jolloin ei töitä ole, niin myös niiden päivien kuluihin on tienattava rahat niinä päivinä, kun on töitä. Aika paljon aikaa yrittäjän työpäivästä menee myös muuhun kuin varsinaiseen konkreettiseen työntekemiseen; esim. asiakaskontakteihin puhelimitse, sähköpostitse tai kasvotusten. Näinä aikoina eivät "oikeat" työt edisty, ja myös se olisi huomioitava hinnoittelussa. Ainiin, kaikkien mahdollisten kulujen jälkeen olisi vielä jäätävä voittoa, jolla voi sitten kehittää yrityksen toimintaa....

Tämä kaikki huomioiden minun mielestäni 30€/h ei todellakaan ole paha hinta. Yritysneuvojieni mielestä se on edelleen liian halpa. Otetaan vertailun vuoksi vaikka sähkömies, putkimies tai atk-expertti, jotka voivat huoletta laskuttaa sen 80€/h, ja asiakkaat maksavat mukisematta, koska eivät osaa itsekään niitä hommia tehdä... Jos joku valjasseppä(-yrittäjä) haluaa tehdä tuotteita pelkkien materiaalikustannusten hinnalla tai viiden euron tuntipalkalla vain siksi, kun eihän kukaan maksa villasukistakaan kahtasataa euroa, niin minun puolestani tehköön vapaasti, mutta minä en aio siihen hommaan lähteä. Arvostan työtäni ja taitojani liikaa alentuakseni moiseen.

Pakko silti todeta, että tuo 30€/h on ihan vain laskennallinen arvio ja haave, eikä se toteudu läheskään kaikissa töissäni ja niiden hinnoittelussa. Osa töistä on tehtävä urakkahinnoin, koska niistä ei kertakaikkiaan voi maksattaa asiakkaalla kaikkea työhön kulunutta aikaa. Ennen tilauksen vastaanottamista sovin hinnan valmiiksi asiakkaan kanssa, ja se on sitten sen hintainen, menipä minulla sen työn tekemiseen tunti tai vaikka viisi tuntia kauemmin, kuin mitä olin ajatellut.

------------------------

Sitten pikainen tilannekatsaus: ensi viikolla taas Ypäjälle, ja vuorossa ensimmäinen näyttökoe hevosen anatomiasta ja eläinlääkinnästä; hui! Ompelukone sai sähköt, mutta vielä en ole ehtinyt sen käyttämistä harjoittelemaan. Joulumyyjäisissä olin taas ja ensi viikolla avataan kotikylälle käsityöläisten yhteismyymälä, jossa minäkin olen mukana, sen tiimoilta ollut talkoita, ja nyt pitäisi keksiä vielä, miten tuotteet laitetaan myymälään esille, ja pitäisi ne tuottee hinnoitellakin. Työhuoneelta pahin ruuhka selätetty ja seuraavia tekeleitä varten vaaleanpunaista verhoilunahkaa tilattu ;)

1 kommentti:

  1. Huoh, niin ht.net tyyliä taas :P On siellä monta kertaa miunkin taulut haukuttu, kun en osaa mitään tekniikoita, enkä hevosen anatomiaa saati vielä vähemmän ihmisiä (no ihmisiä en osaakaan..) hintaa liikaa (ei tod ole, lähinnä toisinpäin) ja kaikki mun taulut on ihan kamalia. Kyllähän kritiikkiä saa antaa, mutta se, että miten niin pitäisi vähän miettiä. Pelkkä haukkuminen harvoin tuottaa tulosta :/

    Eikä nää sun työt todellakaan kalliita ole, varsinkaan suitset. Kyllähän jotkut Stubben suitsetkin maksaa helposti 200e niin miksi käsin ommellut mittatilaussuitset pitäisi halvemmalla saada.

    Tänä vuonna mullakin on vähemmän tilaustöitä ollut kuin aikaisemmin, osa syynä varmaan tämä Suomen lama, ihmiset on tarkempia siitä mihin rahansa laittaa koska kaikki kallistuu ja rahat menee ihan peruselintarvikkeisiin ja asumiseen. Taulut tai vaikka sitten hienot mittatilaussuitset on ns. luksustavaraa mitä sitten ostetaan jos ylimääräistä rahaa jää. Ja jos sitä ei jää, niin hankalaa ostaa.
    Jospa Suomi vielä täältä suosta nousee niin helpottuisi meidän kummankin tilanne :)

    Mun taideblogissa on muuten jouluarvonta, missä voi voittaa muotokuvataulun :) Jos mun taulut ei nyt ihan kamalia sun mielestä ole ;D http://katkopiirto.blogspot.fi/2014/12/jouluarvonta.html

    VastaaPoista